Ο Βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Κοιτίδα της αρχαίας αυτής τέχνης θεωρείται η Κίνα. Από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι στην ιστορική περίοδο 2698 και 2599 π.Χ. ήκμασε ένας σπουδαίος πολιτισμός στην περιοχή του κίτρινου ποταμού που παρήγαγε μεγάλες ανακαλύψεις σε επιστήμες και τέχνες. Την ίδια περίοδο γράφηκε ένα μεγάλο ιατρικό έργο (ονομάστηκε Βιβλίο Ιατρικής) στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά, για πρώτη φορά σε ιατρικό σύγγραμμα, οι βασικές θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η θεραπευτική του Βελονισμού. Από νεώτερες επανεκδόσεις του μαθαίνουμε ότι η κινέζικη ιατρική στηρίζεται την εποχή εκείνη στη φαρμακολογία (αναφέρονται 2000 συνταγές σκευασμάτων από βότανα), στην χειρουργική και στο βελονισμό. Στο σύγγραμμα περιγράφονται αναλυτικά οι βασικές θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Περιγράφονται επίσης, οι μεσημβρινοί, τα σημεία βελονισμού, οι τύποι των βελονών και η χρήση τους, οι κανόνες θεραπευτικής καθώς και διαγνωστικές μέθοδοι της εποχής όπως η ψηλάφηση των σφυγμών, η επισκόπηση της γλώσσας κ.ά. Στις σελίδες του Βιβλίου Ιατρικής παρατίθενται ανεκτίμητης ιστορικής αξίας πληροφορίες για τα ισχύοντα την εποχή εκείνη στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας των οργάνων, με σχήματα και αναλυτικές περιγραφές της καρδιακής, πνευμονικής και ηπατικής λειτουργίας. Γνωρίζοντας περιόδους ακμής (δυναστεία των Μίνγκ 1368 – 1644 μ.Χ.) και παρακμής (δυναστεία Dao Guang 1822 – 1950 μ.Χ.) το θεραπευτικό σύστημα του βελονισμού παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανέναν άλλο λαό του κόσμου δεν καταγράφονται αναφορές για θεραπείες τόσο πολύπλοκες και ολοκληρωμένες όσο αυτή του βελονισμού. Η πληρότητα αυτή ήταν μία από τις βασικότερες αιτίες διάδοσής του στη Δύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εικοσαετία έχουν γραφτεί σε δυτικά περιοδικά πάνω από 5.000 ιατρικές μελέτες που αφορούν στο Βελονισμό ενώ έχουν εκδοθεί εκατοντάδες βιβλία που εξετάζουν τη “μυστηριώδη” φύση του.

Στο Βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν “σημεία βελονισμού” με σκοπό:

  • Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις.
  • Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα.
  • Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας.
  • Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό.
  • Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο.
  • Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση.
  • Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

Κατάλογος Ενδείξεων Βελονισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγέιας 

Λειτουργικές παθήσεις Παθήσεις Νευρικού συστήματος
Αλλεργικό βρογχικό άσθμα Ημικρανία
Παιδικό άσθμα  Κεφαλαλγίες (πρωτοπαθείς)
Αλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα  Νευραλγία τριδύμου
Σπαστική κολίτιδα, δυσκοιλιότητα  Ίλιγγοι, εμβοές
Κλιμακτηριακές διαταραχές   
  Ψυχικές διαταραχές - Ψυχοσωματικές διαταρχές
Μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα Χρόνια κόπωση, ινομυαλγία 
Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο  Αγχώδης νεύρωση, φοβίες 
Οσφυαλγία - Ισχιαλγία  Νευροφυτικές διαταραχές
Αυχεναλγίες - Θωρακαλγίες Διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, προσαρμογής, ύπνου και συμπεριφοράς

Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, αγκώνος, άκρας χειρός, άκρου ποδός 

Διαταραχές Libido 
Ρευματοειδής αρθρίτις    
Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)  Δερματικές παθήσεις
  Ψωρίαση
  Αλλεργικά εκζέματα, εξανθήματα
  Ακμή